Kaj je neobvladljivo hazardiranje?

Neobvladljivo hazardiranje je bolezen, napredujoča v svoji naravi, ki je nikoli ne moremo ozdraviti –  lahko pa jo obvladujemo.Veliko neobvladljivih hazarderjev se je pred prihodom v GA imelo za moralno šibke ali preprosto za ničvredneže. Skupnost izhaja iz dejstva, da so neobvladljivi hazarderji hudo bolni ljudje, ki pa lahko okrevajo, če se bodo po svojih najboljših močeh držali preprostega programa. Ta je pomagal že tisočim moškim in ženskam, ki imajo težave s hazardiranjem oziroma neobvladljivim hazardiranjem..

Katera je prva stvar, ki jo mora neobvladljivi hazarder narediti, da lahko preneha s hazardiranjem?

Neobvladljivi hazarder ali hazarderka morata biti voljna sprejeti dejstvo, da sta v krempljih naraščajoče bolezni in hkrati čutiti željo po okrevanju. Naše izkušnje so pokazale, da bo program Anonimnih hazarderjev deloval v vsakem primeru, če le ima  oseba željo, da preneha z igranjem na srečo. Nikoli pa ne bo deloval pri človeku, ki se ne bo odkrito soočil z dejstvi svoje bolezni.

Kako veš, če si neobvladljivi hazarder?

Samo ti sam ali ti sama lahko sprejmeš to odločitev. Mnogi se pridružijo Anonimnim hazarderjem, ko si zmorejo priznati, da jih je hazardiranje popolnoma porazilo. Neobvladljivi hazarder je človek, ki si je z igranjem na srečo otežil ali celo uničil življenje. Mnogi Anonimni hazarderji so doživeli strašne preizkušnje, preden so bili pripravljeni sprejeti pomoč. Drugi so bili podvrženi počasnemu, komaj opaznemu poslabševanju, ki pa jih je v končni meri prav tako pripeljalo do točke, ko so si priznali popoln poraz.

Ali lahko neobvladljiv hazarder spet kdaj zmerno igra na srečo?

Ne. Prva majhna stava pomeni za neobvladljivega hazarderja isto kot prvi kozarec za alkoholika. Prej ali slej bo padel nazaj v staro pogubno navado. Ko človek prekorači nevidno mejo in začne neodgovorno in nenadzorovano hazardirati, ne more samoobvladovanja nikoli več pridobiti nazaj. Po nekajmesečni vzdržnosti so nekateri naši člani napravili preizkus z majhno stavo, kar se je vselej končalo s pogubnimi posledicami. Stara obsedenost se vedno vrne. Izkušnje  Anonimnih hazarderjev ponujajo naslednji dve možnosti: »Igrati na srečo in tvegati stopnjujoče poslabšanje, ali pa ne igrati in razviti boljši način življenja«.

Ali to pomeni, da ne smem vplačati niti ene same vrstice lota ali kupiti nobenih vrednostnih papirjev?

Natanko tako.

Postaviti si moramo mejo in člani skupnosti Anonimnih hazarderjev smo ugotovili, da se moramo izogibati prve stave. Tudi tiste najbolj običajne, ko mimogrede stavimo z nekom za skodelico kave.

Zakaj ne more neobvladljiv hazarder za prenehanje igranja preprosto uporabiti moč volje?

Verjamemo, da bo mnogo ljudi, če so iskreni, priznalo, da nimajo moči za rešitev svojih težav. Poznamo mnogo problematičnih hazarderjev, ki so se brzdali dolga obdobja , ampak ko so se sestavile prave okoliščine – so spet začeli igrati na srečo brez razmišljanja o posledicah. Zanašali so se zgolj na moč volje, kar vodi k temu, da se vedno najde kakšen razlog za stavo, pa če še tako banalen. Ugotovili smo, da moč volje in osveščenost o bolezni ne bosta pomagali v takih črnih luknjah zavesti, medtem ko bo vdanost duhovnim načelom rešila naše težave. Mnogi verjamemo, da je za vzdrževanje želje po prenehanju igranja na srečo potrebna vera v Silo, močnejšo od nas samih.

Ali člani Anonimnih hazarderjev obiskujejo igralnice z namenom, da bi pomagali članom, ki so ponovno začeli igrati na srečo?

Ne. Družine in prijatelji teh ljudi so nas prosili, da bi posredovali, vendar to ni nikoli zares pomagalo. Včasih smo celo dobili občutek, da smo s posvečanjem pretirane pozornosti takemu človeku onemogočili, da bi se sam vrnil na pravo pot – kar zopet privede k našemu načelu, da si mora hazarder želeti pomoč še preden pristopimo k njemu.

Igre na srečo igram le občasno. Ali tudi jaz potrebujem Anonimne Hazarderje?

Da. Mnogi neobvladljivi hazarderji, ki so se pridružili skupnosti,  so povedali, da čeprav so igrali na srečo le občasno, ta časovna obdobja niso bila načrtovana. V času, ko niso stavili, so bili živčni, prestrašeni, razdražljivi, preobčutljivi in v vedno slabših medosebnih odnosih. Prav ti ljudje pravijo, da je program Anonimnih hazarderjev rešitev za odpravljanje značajskih hib in vodnik k moralnemu napredku v njihovih življenjih.

HAZARDIRANJE za neobvladljive hazarderje pomeni naslednje:

Vsaka stava ali igra, zase ali za koga drugega, pa naj gre za denar ali ne, obravnavana kot povsem nedolžna ali nepomembna pomeni hazardiranje. Vselej, kadar vstopamo v igro, kjer je izid negotov ali temelji na računih verjetnosti je to pot v neobvladljivo hazardiranje.

Ali ne bodo vsi izvedeli, da sem neobvladljiv hazarder, če se pridružim Anonimnim hazarderjem?

Ime mnogih kockarjev je slovelo naokrog po igralnicah dosti prej, preden so se pridružili Anonimnim hazarderjem. Njihovo kockanje potemtakem ni bila ravno velika skrivnost. Seveda bi bilo nenavadno, če novice o njihovem prenehanju igranja in stavljenja ne bi povzročale govoric. Kakorkoli že, v zvezi s Anonimnimi hazarderji nikomur od zunaj niso dostopni nobeni podatki, vsakdo je odgovoren za anonimnost drugih članov, svoje razkritje pa lahko omogoči vsak posameznik le, če oceni, da je to koristno – vendar izključno na tak način, da ne bo prizadejal nobene škode drugim članom Anonimnih hazarderjev ali skupnosti kot celoti.

Ali ne bom imel/a težav z doseganjem želenih poslov in družabnih stikov, če preneham z igranjem na srečo?

Mislimo, da ne. Večina poslovnih dosežkov in naložb se opravi brez pomoči priigranega denarja. Mnogo velikih poslovnežev, voditeljev v gospodarstvu ali pa v zasebnem življenju je doseglo velik uspeh, brez da bi sploh kdaj znali ločiti eno karto od druge, ne da bi poznali številke rulete ali znali uganiti katero moštvo bo zmagalo v nedeljski tekmi. Glede družabnosti pa bo novinec takoj opazil veliko dragocenost druženja.Prijetne, spodbudne dejavnosti, ki se odvijajo v okviru skupnosti, pa v trenutku postavijo igranje na srečo v povsem drug svet.

Kako preneham igrati na srečo s pomočjo programa Anonimnih hazarderjev?

Nekateri to naredijo s korenito spremembo svojega značaja. Tak preobrat je mogoče doseči, če pridobimo vero in če se držimo dvanajstih korakov okrevanja in dvanajstih izročil  Anonimnih hazarderjev. Glede pridobivanja vere in razumevanja programa ni nobenih bližnjic. Za okrevanje od ene najbolj varljivih in zahrbtnih ter neobvladljivih odvisnosti sta potrebni vztrajnost in marljivost. Poštenost, dovzetnost in pripravljenost so ključne besede našega okrevanja.

Ali lahko kockarski odvisnik okreva z branjem literature Anonimnih hazarderjev in strokovnih knjig s področja neobvladljivega hazardiranja?

Včasih že, ponavadi pa ne.Program Anonimnih hazarderjev na odvisnika najbolj deluje takrat, kadar ga ta sprejme kot program skupine sebi enakih. Delovati skupaj z drugimi neobvladljivimi hazarderji v skupnosti  prinese potrebno razumevanje in podporo. Člani skupnosti lahko sproščeno govorijo o svoji preteklosti ali trenutnih težavah v navzočnosti ljudi, ki jih popolnoma sprejemajo. Namesto starih občutkov osamljenosti in nerazumljenosti se počutijo zaželene in sprejete.

Ali Anonimni hazarderji pojmujejo neobvladljivo hazardiranje kot pokvarjenost ali nemoralnost?

Ne.

Ali je pomembno izvedeti za vzroke, ki so privedli do neobvladljivega hazardiranja?

Morda za koga. Do sedaj so se mnogi Anonimni hazarderji vzdržali igranja na srečo brez razglabljanja ali raziskovanja, zakaj so padli v kremplje tako hude bolezni. Sprejeli so, česar ne morejo spremeniti in naredili tisto, kar so lahko, da kljub bolezni lepo živijo.

Katere so značajske posebnosti neobvladljivih  hazarderjev?

  1. NEZMOŽNOST IN ODPOR, DA BI SPREJELI RESNIČNOSTI. Zaradi tega  izginemo v sanjski svet igranja na srečo.
  2. ČUSTVENA NEGOTOVOST.  Neobvladljivi hazarder se počuti čustveno zadovoljen edino takrat, kadar je »na delu«. Pogosto slišimo Anonimnega hazarderja reči: ”Edini kraj, kjer sem občutil močno čustvo pripadnosti, je bil moj prostor za mizo ob pokru. Tam sem se počutil sprejeto in udobno. Nihče ni ničesar zahteval od mene. Vedel sem, da se uničujem, pa vendar sem se počutil domače in popolnoma varno.”
  3. NEZRELOST. Najbolj pogosta značajska lastnost hazarderjev je samoumevna želja po vseh življenjskih dobrinah brez najmanjšega vloženega truda. Mnogo članov Anonimnih hazarderjev je sprejelo dejstvo, da niso hoteli odrasti. Podzavestno so mislili, da se bodo lahko izognili odgovornosti s tem, da objestno nalagajo žetone ob cilindru rulete, obračajo karte, vplačujejo astronomske zneske na lotu ali športnih stavah. Boj proti odgovornosti je postal podzavestna obsedenost. Neobvladljivi hazarderji imajo notranjo potrebo, da igrajo »veliko živino« in močno potrebujejo občutek večvrednosti. Neobvladljiv hazarder je pripravljen storiti karkoli, pogosto proti svoji naravi, samo da ohrani podobo, v kateri si želi, da ga vidijo drugi. Obstaja tudi trditev, da neobvladljivi hazarderji podzavestno želijo izgubiti, da bi se kaznovali. Veliko dokazov to trditev podpira.

Kakšen je sanjski svet neobvladljivega hazarderja?

To je še ena pogosta značajska lastnost neobvladljivih hazarderjev. Veliko časa porabijo za načrtovanje čudovitih stvari, ki jih bodo storili, takoj ko zadenejo velik dobitek. Pogosto se imajo za človekoljubne in očarljive ljudi. Sanjajo tudi, da bodo svojo družino in prijatelje obdarili z novimi avtomobili, krznenimi plašči in drugimi potratnimi stvarmi. Neobvladljivi hazarderji si predstavljajo, da živijo prijetno življenje, ki ga omogočajo ogromne vsote denarja, ki jih bodo s svojim »kockarskim sistemom« le še povečevali. Hišne pomočnice, prizidki, lepa oblačila, očarljivi prijatelji, jahte, potovanja okoli sveta so stvari, ki so dostopne takoj za vogalom, takoj, ko zadenejo veliki dobitek.

Pomilovanja vredno pa je, da nikoli ne zadenejo dovolj velikega dobitka, da bi izpolnili celo najmanjšo sanjarijo. Kadar neobvladljivi hazarderji karkoli zadenejo, igrajo naprej, da bi zadeli še večji dobitek in izpolnili še večje sanje. Ko slednjič doživijo polom, v nekakšnem brezskrbnem obupu ne prenehajo z igranjem. Nedoumljivo jim je namreč, da se njihove želje niso uresničile, kakor jim je nedoumljivo dejstvo, da so se njihove sanje razpočile kakor milni mehurček. Na žalost si bodo vsakič znova izborili pot nazaj v igro, sanjali še večje sanje in seveda utrpeli vse večje bridkost. Nihče jih ne more prepričati, da se njihovi lepi, veliki načrti »kaj bo, ko bodo zadeli veliki dobitek« – ne bodo nikoli uresničili. Slepo verjamejo, da se bodo, kajti brez takih sanj bi bilo njihovo življenje neznosno.

Ali  neobvladljivo hazardiranje v koreninah izhaja  iz denarnih težav?

Ne,  neobvladljivo hazardiranje je čustvena težava. Ljudje s to boleznijo si ustvarjajo na kupe težav, ki niso rešljive. Seveda si nakopljejo največ težav z dolgovi, vendar  se nenehno soočajo tudi z zakonskimi in službenimi težavami ter težavami s pravnim redom. Neobvladljivi hazarderji izgubijo prijatelje, družine pa jih zavrnejo. Od vseh težav, ki si jih s to obsedenostjo nakopljejo, se zdijo denarne težave še najlažje rešljive. Ko se neobvladljivi hazarder pridruži Anonimnim hazarderjem, se mu ponavadi dohodki povečajo in zapolnijo denarno »luknjo« ki je ves čas zijala v času kockanja in se v razmeroma kratkem času osvobodijo bremen denarne suše. Anonimni hazarderji so odkrili, da je najboljša pot k odpravljanju denarnih težav trdo delo in posledično odplačevanje dolgov. Izposojanje ali posojanje denarja velja pri  Anonimnih hazarderjih za pogubno. Pri našem okrevanju se ga skušamo izogibati. Najtežje in najbolj zamudno bo spopasti se s svojimi značajskimi hibami in spremeniti samega sebe. Za mnoge Anonimne hazarderje je to največji izziv, s katerim se je potrebno spoprijeti takoj in s tem početjem skrbno nadaljevati skozi vse preostalo življenje.

Kdo se lahko pridruži Anonimnim hazarderjem?

Vsakdo, ki ima željo, da bi prenehal z igranjem na srečo. Glede članstva v Anonimnih hazarderjih ni nobenih drugih pravil ali pogojev.

Koliko me bo stalo, če se pridružim Anonimnim hazarderjem?

V zvezi s članstvom v Anonimnih hazarderjih ni nobenih stroškov. Prišlek ničesar ne  podpisuje in ničesar ne jamči. Imamo pa stroške, ki se tičejo naših sestankov in  skupnosti kot celote. Ker se že po tradiciji Anonimni hazarderji vzdržujejo sami in odklanjajo zunanje prispevke, se ti stroški pokrivajo s prostovoljnimi prispevki članov na vsakem srečanju. Izkušnje so pokazale, da je sprejemanje te denarne  odgovornosti izredno pomembno za rast naših skupin in skupnosti Anonimnih hazarderjev kot celote.

Zakaj so člani Anonimnih hazarderjev anonimni?

Anonimnost ima veliko uporabno vrednost, ker ohranja enotnost v skupini. Ker anonimnost uveljavljamo, smo zaradi tiska, radija, televizije in filmov zmanjšali možnost prepoznavanja posameznih članov in preprečili, da bi postali slavni zaradi programa Anonimnih hazarderjev  izven skupnosti Anonimnih hazarderjev. Prav zato se nismo soočili z nobenimi notranjimi prepiri in bojevanji  za moč ali položaje, kar bi zelo škodovalo naši enotnosti.

Anonimnost je zelo pomembna tudi pri privabljanje novih članov, ki bi na začetku lahko mislil, da je kje skrita »past«. Kakorkoli, prišlekom zagotavljamo popolno anonimnost, če jo le želijo.

Še bolj pomembno pa je, da se začnemo zavedati velikega duhovnega pomena anonimnosti. Predstavlja nam močan opomin, da moramo vedno postaviti načela pred posameznike.

Da pa kot posamezniki lahko preživimo, se moramo  odreči nekaterim osebnim samosvojim užitkom. Zato se gibanje Anonimnih hazarderjev zavzema za skromnost  in se neposredno poskuša izuriti v čisti ponižnosti. Le tako bomo zmožni živeti varno in mirno v vseh naslednjih letih.

Ali so Anonimni hazarderji verska skupnost?
Ne. Anonimne hazarderje sestavljajo člani najrazličnejših veroizpovedi, vključno z agnostiki in ateisti. Ker članstvo v Anonimnih hazarderjih ne zahteva nobenih verskih prepričanj niti jih ne prepoveduje, ne moremo govoriti o verski skupnosti. Program okrevanja Anonimnih hazarderjev temelji na sprejemanju določenih duhovnih vrednot, vendar si lahko vsak posameznik te vrednote razlaga kakor sam želi.